30 éve indult Egerben a hittanárok képzése

 

30 évvel ezelőtt, 1992-ben indult el a hittanárok képzése Egerben, ebből az alkalomból hittanár öregdiákoknak tartottak találkozót.

NA1_2803

A rendszerváltás után egyre több szülő kérte gyermeke számára a hitoktatást, így megkezdődött a világban élő keresztények hitoktatói tevékenységre való képzése.

NA1_2673

A jubileum alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutatott be ünnepi szentmisét a Líceum kápolnájában október 15-én. Prédikációjában a főpásztor kiemelte, hogy a hitoktatók, a lelkipásztorok, de minden hívő ember saját hite által tudja elvezetni a fiatalokat arra, hogy az élet szép és tragikus eseményeiben is felfedezzék Isten üzenetét és szeretetét.

NA1_2709

Buzdította a hitoktatókat, hogy munkájukat, szolgálatukat imádsággá alakítva végezzék, vegyék észre a mindennapi apró örömöket, sikereket és tartsanak ki az Örömhír terjesztésében.

Dr. Dolhai Lajos teológia professzor, a Hittudományi Főiskola rektora az elmúlt 30 évről szólva elmondta, hogy ezen időszak alatt rengeteg  változás történt az oktatás területén, de az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő közoktatási intézmények számának növekedésével valamint az állami iskolákban a fakultatív hitoktatás bevezetésével ismét egyre népszerűbb a hittanári szak a felsőoktatásban tanulók körében. Jelenleg a három éves katekéta képzés, az öt éves hittanár-nevelő képzés érhető el a hallgatók számára, a tanári diplomával rendelkezők pedig egy két féléves felsőfokú szakirányú képzés által szerezhetnek jogosultságot a hit tanórai oktatására.

Dr. Kocsis Imre, aki hosszú időn keresztül a Szentírástudományt tanította a hallgatóknak, felidézte a közös éveket és beszélt jelenlegi feladatairól.

A három évtized alatt nappali tagozaton közel 500 hallgató, levelező tagozaton pedig 2000 hallgató szerzett hittanári diplomát. Bár a végzetteknek csak töredéke gyakorolja a pedagógusi hivatást, az ott töltött évek során olyan komplex műveltséget kaptak történelem, irodalom, művészettörténet, filozófia területén, amely segíthette őket hitük elmélyítésében és amelyet bárhol kamatoztathatnak.

Az ünneplés élmények felelevenítésével és kötetlen beszélgetéssel zárult. Az agapén felolvasták a szak indítása körül bábáskodó, akkor Egerben szolgáló Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök üdvözlő levelét és Veres András győri megyéspüspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének ünnepi üzenetét is.

Pap Ildikó

kép: Nagy Adrienn

 

 



< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala