A velünk élő Gárdonyi

konyv2

A velünk élő Gárdonyi címmel jelent meg az a könyv, amely egy olyan vallomásgyűjtemény, amely 26 különböző hivatást végző, Gárdonyi Géza személye iránt nagy tisztelettel lévő személy tollából származik.

Töm

Az ünnepélyes bemutatót – számos, a könyv elkészítésében résztvevő személy jelenlétében -  május 10-én tartották, az Egri Érseki palotában, ahol Tömösközi Péter nyomdaipari mérnök, tanár, a könyv tipográfiai szerkesztője köszöntötte elsőként a megjelenteket. Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája beszédében hangsúlyozta, az érseki palota méltó helyszín a könyv bemutatására, hiszen annak idején a híres számos egri pappal ápolt baráti kapcsolatot.

Keller

A mostani kötet tudatosan abból a célból született hogy bemutassa, a 26 szerző hogy gondolkodik Gárdonyiról - fogalmazott.

Lgyula

Lengyel Gyula Gárdonyi személyének aktualitásáról beszélt. Mint mondta, az író a pillanat művésze, a pillanat nagy szakrális bemutatója volt.

LGyuri

Lőrincz György borász arról beszélt, hogy késői megtérőként a szentírást későn kezdte olvasni mint ahogy Gárdonyit is. Meglett fejjel megrendítő volt számára az író rá gyakorolt hatása. Széplaki György nyugalmazott irodalomtanár jelen könyvben jegyzett írásában saját gyermekkorát tárja az olvasó elé, azt a folyamatot igyekszik érzékeltetni, ahogyan Gárdonyi akkor megjelent az ő életében.

tömeg

Cs. Varga István irodalomtörténész beszédében azt az összefogást méltatta, amely által méltó ünnepségsorozattal tisztelegtek 2022-ben,  Gárdonyi halálának 100. évfordulóján, majd az író műveiben megjelenő Jézus-eszményől fejtette ki gondolatait.

ternyak

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, számára Gárdonyi személye és Eger városa összekapcsolódik, 17 éve egri lakos és szolgálhat a város érsekeként, s ez egy különleges élmény és megtiszteltetés.  A főpásztor elmondta: „mindezt Gárdonyinak köszönhetem, hiszen ő ültette el a szívemben Eger szeretetét akkor, amikor még gyerek voltam. Jó itt lenni Eger szerelmesei és Gárdonyi Géza szerelmesei között. Istennek legyen hála, hogy vannak mindig olyanok, akik továbbviszik ezt a tüzet, szeretni Egert, szeretni Gárdonyit, és ez a kettő valahol ugyanazt jelenti.”

belyeg

A velünk élő Gárdonyi  - Vallomások című könyv Keller Péter szerkesztésében és kiadásában jelent meg.

Federics RóbertForrás megtekintése (eger.egyhazmegye.hu) >

< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala