Különleges könyv a gyógyvizekről

Kerekasztal beszélgetés keretében mutatták be Markhot Ferenc Gyógyvizek Heves és Külső-Szolnok vármegyében című, 1763-ban latin nyelven írt könyvének nemrégiben megjelent magyar fordítását.

gyógyvíz 1

Az idén 230 éves Egri Főegyházmegyei Könyvtárban Balogh Ferenc igazgató köszöntötte a megjelenteket és elmondta, örömmel bocsátották a fordító rendelkezésére Markhot Ferenc jelentésgyűjteményének fénymásolatát. A könyvbemutatón Gömör Béla reumatológus, professzor emeritus és író a kiadvány elkészítésének körülményeiről kérdezte a mű fordítóját és a könyv megálmodóját. Bohacsek Dóra a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár munkatársa, a mű latin fordítója számos orvostörténeti művet fordított már, ám ezt a munkát tartalmát és nyelvezetét tekintve is különösen nehéznek találta és hálás, hogy munkája révén már nemcsak levéltárban kutatók számára érhető el a mű, hanem könyv formájában bárki számára kézbe vehető.

gyógyvíz 3

Kovács Csaba, az Egri Markhot Ferenc Kórház Reumatológiai Osztályának vezető főorvosa, a könyv megálmodója elmondta, 2020-ban került Egerbe és balneológus révén elolvasott és igyekezett fellelni minden fürdőről szóló tanulmányt.

gyógyvíz 2

A mű keletkezésének történetéről szólva kiemelte, Mária Terézia az ország valamennyi vármegyei főorvosa részére utasításba adta a vármegyéjük területén található ásvány- és gyógyvizek felkutatását és leírását. Orvostörténetileg páratlan értékű Markhot Ferenc fejtegetése a gyógyvizek hatásmechanizmusáról. Rendszeres vizsgálatokat végzett saját és kollégái praxisbeli terápiai tapasztalataira támaszkodva, hogy tisztázza a XVIII. századi orvostudomány tükrében az egri termálvíz gyógyászati alkalmazásának lehetőségét. A balneológia lényege, hogy a vizek gyógyhatását keressék és magyarázzák. Markhot ugyanakkor érdekes indikációkat és kontraindikációkat is megfogalmazott a balneoterápiával kapcsolatban. Néhány eredménye a mai napig megállja a helyét.

Különlegesség, hogy a magyar nyelvű fordítás mellett a könyv az eredeti, Markhot kézírásával írott mű másolatát is teljes egészében tartalmazza.

Pap Ildikó

kép: Egri Főegyházmegyei Könyvtár Facebbook oldala

 Forrás megtekintése (eger.egyhazmegye.hu) >

< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala