Teréz anyára emlékeztek mennyei születésnapján

Szabadtéri szentmisében emlékeztek meg a 25 éve elhunyt Kalkuttai Szent Terézről a Szeretet Misszionáriusai miskolci rendházának udvarán, szeptember 5-én.

02

A főcelebráns Ternyák Csaba egri érsek beszédében emlékeztetett, mindannyian sírtunk 25 évvel ezelőtt, amikor ezen a napon Teréz anya eltávozott a földi életből. Hamarosan azonban már a szentek között tisztelhettük, az Isten példaként állította őt mindannyiunk elé.

03

Hogyan lehet az, hogy ebben a nővérben ekkora hatalmas szeretet volt, hogy képes volt szinte alvás nélkül éjszakákon át járni Kalkutta utcáit, felkutatni a haldoklókat, ellátni sebeiket, hazavinni őket, gondozni őket? – tette fel a kérdést a főpásztor.

Teréz anya megértette, hogy Jézus Krisztus azonosította magát azokkal a szegényekkel, betegekkel, haldoklókkal, rászorulókkal, akikkel ők is találkoznak. És megértette azt is, hogy a szeretet az nem valamiféle üres vallásgyakorlás – adta meg a választ Ternyák érsek. Elmondta még: rádöbbent arra, hogy akkor nyer el mindent, akkor találja meg a saját életét, hogyha az életét mások szolgálatába állítja. És valamiképpen mindannyiunkat ez az ideál ragadott meg.

05

A jelenlévőkhöz fordulva a főpásztor így fogalmazott: "Kedves pap testvérek! Kedves tisztelendő nővérek! Szent Ferenc Kisnővérei, Teréz anya nővérei, mindannyiunkat ez az ideál nyűgözött le. Mindannyian ezért indultunk el a keskeny és rögös úton Jézus Krisztus nyomába, mert éreztük azt, hogy így tudjuk őt követni. Érdemes újra és újra felszítani magunkban ezt a lelkesedést, ezt a szeretetet, ezt az önátadást, amit az első meghíváskor mindannyian éreztünk."

Teréz anya felismerte és rácsodálkozott arra, hogy az Isten annyira szereti őt, hogy az üdvösségéért saját fiát áldozta fel, és ez benne is szeretetet ébresztett. Hozzá hasonlóan fontos, hogy mi is keressük Isten arcát, hogy legyen bennünk nyitottság és érzékenység arra, hogy Isten üzenetét meghalljuk - hangsúlyozta.

04
A főpásztor beszéde végén úgy fogalmazott: Kalkuttai Teréz anyát megtalálhatjuk az egész világon, és magát Kalkuttát is, mert a szegénység, a nyomorúság, a lelki nyomorúság jelen van mindenütt. És hogyha a Teréz anya szeretete él bennünk, ha szeretnénk tőle tanulni, akkor megtanulhatjuk azt, hogy hogyan fedezzük fel a másik emberben Jézus Krisztust.

kép és szöveg: Federics Róbert

 



< Vissza

Támogatás

Bankszámlaszám: CIB Bank Zrt.
11102003-18578726-10000001

Adó 1%

adószám: 18578726-2-10

Imaszándék

A Szent István Rádió minden nap 18 órától Rózsafüzér imádságot közvetít. Hallgatóink imaszándékait hétköznapokon 9 és 16 óra között várjuk telefonon a 36-510-610-es számon.


Kívánságműsor

A Szent István Rádió kívánságműsorába várjuk az Önök zenei kéréseit a 36-510-610-es számon 8 és 18 óra között.

Napi evangélium

Imádságok

Az Úr imádsága (Miatyánk)
Rózsafüzér
Az úr angyala