A kairói al-Azhar egyetem először vett fel keresztény diákot

image

A kairói al-Azhar egyetem először vett fel keresztény diákot

A kairói szunnita iszlám központ a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy Abanoub Guirguis Naeem orvostanhallgató felvételt nyert az egyetem fogorvosi fakultására, hogy ott gyakornoki idejét töltse, majd doktori fokozatot szerezzen.

 

Ez az első eset az ezeréves iszlám intézmény történetében, hogy felvételt nyert egy nem muszlim diák. „Egy keresztény diák felvétele a kairói al-Azhar egyetemre pozitív lépés, mely fontos előrelépést jelenthetne nemcsak az egyetem, hanem az egész ország számára” – nyilatkozta az AsiaNews katolikus hírügynökségnek Rafic Greiche, a kopt katolikus egyház szóvivője.

Kálid Sziddik, az egyetem fogászati tanszékének dékánja kijelentette, hogy Abanoub Guirguis Naeem az előírásoknak megfelelően megpályázta a gyakornoki képzésre kiírt lehetőséget, és úgy döntöttek, hogy elfogadják a kopt keresztény hallgató jelentkezését.

Rafic Greiche atya, a kopt katolikus egyház szóvivője elmagyarázta, hogy az al-Azhar egyetemen két kar működik: az egyik a teológiai, itt képzik a leendő imámokat, míg a másik karon általános orvostudományt, fogászatot, matematikát és természettudományt oktatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

 
Design: Urban Peter