A német püspökök felhívást tettek közzé az atomfegyverkezés ellen

image

A német püspökök felhívást tettek közzé az atomfegyverkezés ellen

„Meg kell szabadítani a világot a nukleáris fegyverek rémisztő nyomásától” – áll a német katolikus püspöki konferencia felhívásában, melyet a Nagaszaki és Hiroshima elleni atombomba támadás augusztus 6-i és 9-i évfordulója kapcsán tettek közzé.

 

Heinz-Günther Stobbe, a német püspöki konferencia Iustitia et Pax bizottságának tagja, pedig az „Igazi béke” elnevezésű munkacsoport igazgatója közleményében hangsúlyozta: „A német katolikus egyháznak meg kell mozdulnia annak érdekében, hogy a német szövetségi kormány hagyjon fel jelenlegi álláspontjával, mely óvatosan kerüli ezt a témát. Senki ne álltassa magát, hiszen az atombomba elleni mozgalom ellenzői hatalmasok, kitartóak és óriási tartalékokkal rendelkeznek. Stobbe szerint szükség van egy széleskörű demokratikus akcióra, hogy legyőzzék ezt az ellenállást. Ebben pedig éppen az Egyháznak nem szabad bátorságát veszíteni.

A gomba formájú atombombafelhő Nagaszaki és a Hiroshima felett jelképe lett a huszadik századi közvetlen önmegsemmisítésnek. A hidegháború során a nukleáris fegyvereket keleten és nyugaton egyaránt felhalmozták, mára azonban jelentős mértékben csökkentették számukat. Ugyanakkor a leszerelés mellett napjainkban tanúi lehetünk e fegyverek világméretű modernizációjának” – ad hírt a német főpásztorok felhívásáról a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 3-i száma.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

 
Design: Urban Peter